WWF deforestation ontbossing header NL WWF deforestation ontbossing header NL

Geïmporteerde ontbossing: tijd om ermee te kappen!

Een nieuw onderzoek in opdracht van WWF toont aan dat, om grondstoffen te produceren die we in België importeren, maar liefst 4,2 miljoen hectare (42 000 km², of 1,4 keer de oppervlakte van België) landbouwgebied wordt geëxploiteerd in landen waarvan tropische bossen met hoge snelheid worden vernietigd. Het risico bestaat dus dat deze gebieden werden ontbost om de grondstoffen die we dagelijks in België gebruiken, te produceren. Dit wordt ‘geïmporteerde ontbossing’ genoemd. We vragen om concrete acties van de toekomstige regering om de band tussen de Belgische import en de ontbossing te verbreken.

 

 WWF Infographie final NL

Drie concrete voorbeelden

cacao Cacao

België is vermaard om zijn pralines. Maar waar komt de cacao vandaan die onze smaakpapillen in vervoering brengt? Meer dan de helft van onze ‘cacao-voetafdruk’ bevindt zich eigenlijk in een gebied in Ivoorkust ter grootte van het Belgische bosareaal. De uitbreiding van de plantages gaat er ten koste van de bossen, inclusief beschermde gebieden. Gezien de grote vraag naar cacao in België, is het zeer waarschijnlijk dat onze pralines bijdragen aan de ontbossing in Ivoorkust, waar sinds 1990 bijna 60% van de bossen is verdwenen.

De Belgische overheid en de chocoladesector hebben onlangs toegezegd om een eerlijke prijs aan de producenten te betalen en de ontbossing in de sector te beëindigen.

Te ondernemen acties

  • De volgende regering moet garanderen dat Belgische bedrijven die cacao gebruiken, concrete acties zullen ondernemen om de ontbossing in Ivoorkust tegen 2025 te stoppen.

soja Soja

Elke Europese burger verbruikt gemiddeld 61 kg soja per jaar. Hoewel het niet wordt vermeld als ingrediënt in onze zuivelproducten, eieren en vleeswaren, wordt soja voornamelijk geïmporteerd als veevoeder, vooral in varkens- en pluimveebedrijven. Onze resultaten tonen aan dat een gebied dat overeenkomt met de grootte van Wallonië (1,7 miljoen hectare) wordt geëxploiteerd in waardevolle savannes in Latijns-Amerika om aan onze vraag naar soja te voldoen.

Te ondernemen acties

  • De volgende regering moet stoppen met het importeren van Latijns-Amerikaanse sojabonen die hebben bijgedragen aan de vernietiging van bossen om Belgisch vee te voeden. We moeten integendeel hier in België investeren in boerderijen die hun eigen veevoeder produceren.
  • De volgende regering en de veevoedersector moeten de verplichting aangaan duurzaam geproduceerde soja te gebruiken die niet bijdraagt aan ontbossing.

agro Biobrandstoffen

Volgens onze analyse gebruikt België 1,4 miljoen hectare – een oppervlakte vergelijkbaar met de grootte van Vlaanderen – voor de teelt van palmolie en sojabonen in landen met een hoog risico op ontbossing om biodiesel te produceren. Een deel van deze biodiesel wordt in België getankt – dit zonder medeweten van de consument – en een groot deel wordt geëxporteerd. Biobrandstoffen op basis van voedselgewassen zoals soja of palmolie oefenen extra druk uit op bossen en natuurlijke ecosystemen: ze palmen gebieden bestemd voor de productie van voedsel in waardoor extra landbouwgrond nodig is. Op die manier dragen ze tot driemaal meer bij aan het broeikaseffect dan fossiele brandstoffen.

Te ondernemen acties

  • De volgende regering moet stoppen met het gebruik van voedselgewassen (waaronder palmolie en soja) voor de productie van biobrandstoffen om onze druk op de bossen te verminderen.

 

 Lees ons persbericht 

 

 

 

 

form élections19

Verkiezingen 2019: jouw stem voor de planeet

Vind jij ook dat het behoud van de natuur en de strijd tegen de klimaatverandering primordiaal zijn? Sluit je aan bij onze beweging en geef je stem aan de planeet!



Door dit formulier in te dienen, stem je ermee in dat WWF-België je persoonlijke gegevens verwerkt zoals beschreven in ons privacybeleid.