WWF bois illegal cover WWF bois illegal cover

Strijden tegen illegaal hout

De handel in illegaal hout is een winstgevend misdrijf en weegt zwaar op de bossen van de planeet. België is een grootverbruiker van hout, WWF pleit dan ook voor het streng toepassen van de Europese Houtverordening (EUTR) die alle import van illegaal hout verbiedt, maar pleit ook voor een verantwoord beheer van de bevoorrading van hout. 

 

Handel in illegaal hout: een ecologische, sociale en economische ramp 

De illegale houtkap draagt bij aan de vernietiging van bossen die een zeer grote ecologische waarde hebben, zoals het Amazonewoud, de bossen in Congo of de boreale wouden en dringen autochtone gemeenschappen terug die van deze bossen afhankelijk zijn. In Europa worden de eeuwenoude bossen van de Karpaten bedreigd. De handel in illegaal hout is een winstgevend milieumisdrijf en berooft ontwikkelingslanden van belangrijke inkomsten. Er wordt geschat dat tussen de 15 en 30% van het wereldwijd geëxploiteerde hout illegaal is, maar deze verhouding is een stuk hoger in bepaalde regio’s.

Elk importland is potentiële schakel in deze handel

De Europese Unie is een van de grootste houtconsumenten ter wereld en importeert uit de Amazone- en Congobekkens, de boreale wouden maar ook uit China. België is in Europa de 6e grootste importeur van hout uit deze gebieden. Het hout, dat afkomstig is uit landen waar corruptie aan de orde van de dag is, komt aan in Antwerpen; 9% van deze import komt uit landen die instabiel of zelfs in conflict zijn.

Om deze illegale houtkap en vernietiging van de bossen te stoppen moet er niet enkel actie ondernomen worden in het land van herkomst, maar ook in Europa zelf. Europa past het actieplan FLEGT (Forest Law Enforcement Governance and Trade) toe: wettelijke controlemechanismen worden uitgevoerd in het land van herkomst via een participatieproces, en vanuit Europa wordt de import van illegaal hout verboden via de Europese houtverordening (EUTR), die in werking trad in 2013.

Wat doet WWF? 

WWF werkt overheen de hele waardenketen van het hout, om de sector op globaal niveau te veranderen via een politieke aanpak en door de samenleving en bedrijven te engageren:

  • Het makkelijker maken voor de bevolking om illegale activiteiten te signaleren.
  • Monitoring en ondersteuning bij de uitvoering van het FLEGT-programma in de productielanden en de toepassing van de EUTR in de Europese landen via politiek werk.
  • Bedrijven aanmoedigen om niet enkel legaal hout aan te kopen, maar legaal hout dat afkomstig is van verantwoord beheerde bossen.

Wat doet WWF in België?

De Belgische houtsector moet bijdragen aan het behoud van levende boslandschappen overheen de hele wereld en in België, door enkel hout leveren dat legaal is, en het liefst afkomstig is van een op verantwoorde wijze beheerd bos. 

WWF-België werkt aan de volgende doelstellingen: