WWF carpates karpaten header2 WWF carpates karpaten header2

Het groene hart van Europa

DE WILDE NATUUR VAN DE KARPATEN BESCHERMEN

 

De Karpaten vormen een grote bergketen in Centraal- en Oost-Europa, die een thuis bieden aan talloze dieren waaronder wolven, lynxen en bruine beren. In het midden van de bergketen ligt Maramures, een oerbos van 10 000 km² groot, op de grens van Roemenië met Oekraïne. Hoewel al 350 000 hectare van het gebied beschermd is, staat de regio steeds meer onder druk. Menselijke activiteiten zoals infrastructuurwerken en illegale ontbossing versnipperen de leefgebieden van de dieren steeds meer.

WWF is in de regio actief om voornamelijk oerbossen, waar de beren leven, te beschermen. Met camera’s en gps-halsbanden zijn de migratieroutes van de beren zorgvuldig in kaart gebracht. Onze experten onderzoeken momenteel hoe we deze routes het best kunnen beschermen samen met de eigenaars over wiens grondgebied ze lopen.

WWF zet overheden ook onder druk om illegale ontbossingspraktijken te stoppen. Dankzij het lobbywerk van WWF heeft de Roemeense regering de eerste stappen gezet om de Europese houtverordening toe te passen. Eens de verordening geïmplementeerd is, kan illegale ontbossing grondig aangepakt worden.

Om de groene economie in de regio te stimuleren, zetten we ook in op ecotoerisme. Zo hebben we in 2017 met de touroperator Starling samengewerkt om duurzame natuurreizen te organiseren in Maramures.


Naast het project in Maramures, biedt WWF-België ook financiële steun aan een project om de Europese bizon te herintroduceren in de zuidwestelijke Karpaten. WWF-teams op het terrein hebben ook een grote bijdrage geleverd aan de aanvraag van de Roemeense regering om 24 000 hectare bos te laten opnemen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Ten slotte steunen we ook een project om de Oekraïense regering te overtuigen meer doeltreffende maatregelen te nemen voor natuurbehoud.

 

 

 

  • Regio
    Maramures, Karpaten, in het noorden van Roemenië en het zuiden van Oekraïne.
  • Duur
    2017
  • Doel
    Een netwerk van 270 000 ha beschermde gebieden vormen als ecologische corridors om de trek van grote roofdieren en andere fauna te bevorderen. Tevens geldt het als model voor het behoud en het duurzaam beheer van de natuurlijke rijkdommen ter ondersteunin
  • Karpaten

Budget

rapports annuels

Meer info