WWF alimentation voeding header2 WWF alimentation voeding header2

Voedsel

Het is tijd om ons voedselsysteem te heroverwegen. Onze productiemanieren, de huidige distributie en consumptie maar ook ons afvalbeheer hebben een grote invloed op de dieren in het wild, het milieu en de hele planeet.

 

Wat staat er op het spel ?

Vandaag putten we onze natuurlijke bronnen uit alsof wij beschikken over een aarde en een half. En de situatie riskeert te verergeren in de volgende decennia. Naar schatting zullen we met 9 miljard zijn in 2050, dat zijn er 2 miljard meer dan nu. Om aan de behoeften van een groeiende bevolking te voldoen, zullen we gedwongen worden om de voedselproductie te verhogen, terwijl op dat moment droogte en bodemerosie, veroorzaakt wordt door de klimaatverandering, de oogsten dreigen te verminderen.

De manier waarop we momenteel voedsel produceren is ver van gunstig voor het milieu en de menselijke bevolking. De cijfers spreken voor zich:

  • Op Europese schaal is de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie verantwoordelijk voor 30% broeikasgasuitstoot. * 70% van het zoetwater op de wereld wordt gebruikt voor landbouwactiviteiten.
  • Elk jaar wordt ongeveer 1,3 miljard ton voedsel verspild. Dat is viermaal de hoeveelheid die nodig is om tegemoet te komen aan de behoeften van alle 800 miljoen mensen die vandaag lijden aan ondervoeding.
  • Een derde van de bewerkbare grond ter de wereld wordt gebruikt voor de voedselproductie bedoeld voor veevoer.
  • Tussen 1990 en 2008, hebben de akker- en graslanden die alleen waren voor Europese consumptie geleid tot het verlies van op z’n minst 9 miljoen hectare bos in de wereld. Dat is het equivalent van drie keer de oppervlakte van België.

Dus, hoe kunnen we meer voedsel produceren voor een grotere bevolking, zonder de druk op het milieu te verhogen? En hoe de kloof dichten wat betreft de verdeling van deze etenswaren? Door de efficiëntie en de productiviteit te verhogen, en terwijl ons afval te verlagen en duurzamer te consumeren, zullen we in staat zijn genoeg voedsel te produceren voor de gehele bevolking tegen 2050. En dat zonder de landbouwgrond uit te breiden.

Wat zijn de doelstellingen van WWF?

Als internationale natuurbehoudsorganisatie wil WWF de uitdaging van de wereldwijde voedselvoorziening het hoofd bieden. In het kader van het actieplan voor een duurzaam voedselsysteem streeft WWF 2 hoofddoelen na, door:

  • De consumptie van dierlijke eiwitten verminderen om de uitstoot van broeikasgassen en de ontbossing in de prioritaire regio’s, zoals de Cerrado in Brazilië, de Chaco in Argentinië en Paraguay en het hart van Borneo in Indonesië, te beperken.
  • Samen met bedrijven te werken om een duurzamere consumptie mogelijk te maken voor de consument in België.
  • Een politiek kader te bepalen op Europees en Belgisch niveau, om een aanzienlijke vermindering van negatieve effecten van ons huidig consumptiepatroon op de planeet te waarborgen. Dit politiek kader moet passende maatregelen bevatten om de consumptie van dierlijke eiwitten en het voedselafval effectief te verminderen.

Hoe bereiken we deze doelen?

Bij WWF willen we duurzame voedselsystemen ontwikkelen, die niet alleen bijdragen aan het behoud van de natuur, maar ook aan de voedselveiligheid. Om dat te doen, ondersteunen wij projecten ter verbetering van de landbouw en promoten we modellen voor duurzame toeleveringsketens in de voedselindustrie. Dergelijke modellen zijn ontworpen om bedrijven te helpen hun impact op het milieu te verminderen en hun winst te vergroten. Ze vormen ook de basis voor de ontwikkeling van nieuwe gerichte oplossingen voor meer duurzaamheid.

De manier waarop we voedsel produceren is vandaag een van de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit en de ecosystemen. Zo is industriële landbouw bijvoorbeeld de grootste oorzaak van het verdwijnen van de biodiversiteit in Europa. WWF werkt samen met producenten, leveranciers, handelaars en consumenten van de belangrijkste voeding om geloofwaardige certificeringsnormen te bepalen. Deze normen, die reeds van toepassing zijn in de aquacultuursector en voor producten zoals rundsvlees, soja en palmolie, dragen op een belangrijke manier bij aan de vermindering van de negatieve impact op het milieu.

Produceer beter en consumeer slimmer: dit is de boodschap die we willen overbrengen voor alle spelers in de voedselsector en in de politiek. We voeren ook bewustmakingscampagnes bij de consumenten van de belangrijkste voedselproducten, om ze aan te moedigen te kiezen voor lokale en seizoensgebonden producten, biologische producten en eerlijke handel, en om hun vlees-, vis- en zuivelconsumptie te verminderen.

EXPERT

  • Monica Schuster

    Beleidsmedewerker voeding & landbouw

PUBLICATIES

RAPPORTEN

POSITION PAPERS