Vandaag putten we onze natuurlijke bronnen uit alsof wij beschikken over een aarde en een half. En de situatie riskeert te verergeren in de volgende decennia. Naar schatting zullen we met 9 miljard zijn in 2050, dat zijn er 2 miljard meer dan nu. Om aan de behoeften van een groeiende bevolking te voldoen, zullen we gedwongen worden om de voedselproductie te verhogen, terwijl op dat moment droogte en bodemerosie, veroorzaakt wordt door de klimaatverandering, de oogsten dreigen te verminderen.
De manier waarop we momenteel voedsel produceren is ver van gunstig voor het milieu en de menselijke bevolking. De cijfers spreken voor zich:
Dus, hoe kunnen we meer voedsel produceren voor een grotere bevolking, zonder de druk op het milieu te verhogen? En hoe de kloof dichten wat betreft de verdeling van deze etenswaren? Door de efficiëntie en de productiviteit te verhogen, en terwijl ons afval te verlagen en duurzamer te consumeren, zullen we in staat zijn genoeg voedsel te produceren voor de gehele bevolking tegen 2050. En dat zonder de landbouwgrond uit te breiden.
Als internationale natuurbehoudsorganisatie wil WWF de uitdaging van de wereldwijde voedselvoorziening het hoofd bieden. In het kader van het actieplan voor een duurzaam voedselsysteem streeft WWF 2 hoofddoelen na, door:
Bij WWF willen we duurzame voedselsystemen ontwikkelen, die niet alleen bijdragen aan het behoud van de natuur, maar ook aan de voedselveiligheid. Om dat te doen, ondersteunen wij projecten ter verbetering van de landbouw en promoten we modellen voor duurzame toeleveringsketens in de voedselindustrie. Dergelijke modellen zijn ontworpen om bedrijven te helpen hun impact op het milieu te verminderen en hun winst te vergroten. Ze vormen ook de basis voor de ontwikkeling van nieuwe gerichte oplossingen voor meer duurzaamheid.
De manier waarop we voedsel produceren is vandaag een van de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit en de ecosystemen. Zo is industriële landbouw bijvoorbeeld de grootste oorzaak van het verdwijnen van de biodiversiteit in Europa. WWF werkt samen met producenten, leveranciers, handelaars en consumenten van de belangrijkste voeding om geloofwaardige certificeringsnormen te bepalen. Deze normen, die reeds van toepassing zijn in de aquacultuursector en voor producten zoals rundsvlees, soja en palmolie, dragen op een belangrijke manier bij aan de vermindering van de negatieve impact op het milieu.
Produceer beter en consumeer slimmer: dit is de boodschap die we willen overbrengen voor alle spelers in de voedselsector en in de politiek. We voeren ook bewustmakingscampagnes bij de consumenten van de belangrijkste voedselproducten, om ze aan te moedigen te kiezen voor lokale en seizoensgebonden producten, biologische producten en eerlijke handel, en om hun vlees-, vis- en zuivelconsumptie te verminderen.