wwf transport vervoer header wwf transport vervoer header

Vervoer

Op de Belgische wegen rijden zo’n 4,9 miljoen privé-wagens, samen goed voor 89% van het wegverkeer en 17% van de uitstoot van broeikasgassen in België. Ander frappant gegeven: de helft van onze autoverplaatsingen beslaat een afstand van maximaal… vijf kilometer.

Het autoverkeer heeft een schadelijke invloed op het leefmilieu: het draagt bij tot een verhoogd CO2-gehalte in de atmosfeer en verspreidt via de uitlaatgassen ook andere vervuilende stoffen. Elke verplaatsing te voet, met de fiets of het openbaar vervoer betekent 'winst' voor onze planeet. Voor sommige verplaatsingen blijkt een auto wel onontbeerlijk, maar het is in elk geval mogelijk om het gebruik van de auto te beperken of op een milieuvriendelijker wijze te rijden.

Auto

Bij de aankoop

De beste auto is de auto die niet bestaat! De meest 'milieuvriendelijke' auto's zijn nog altijd erg vervuilend. Voor je beslist om een (nieuwe) auto te kopen, moet je je misschien toch even afvragen of je echt niet zonder kunt. Tips om je zonder (eigen) auto te verplaatsen vind je verder in de tekst.

Er is vandaag voldoende info beschikbaar om bij de aankoop van een nieuwe
auto rekening te houden met de milieu-impact...

Meer info:

  • www.topten.be: hier vindt u de top tien van de zuinigste auto’s die in ons land te koop zijn.
  • www.ecoscore.be: het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) berekende de ‘ecoscore’ voor alle auto’s op de Belgische markt. Deze houdt rekening met gezondheidseffecten, geluidshinder, effecten op ecosystemen en de impact op het klimaat.
  • www.schoneauto.be: deze website van de federale overheid over zuinige auto’s informeert u ook over het fiscale voordeel bij de aankoop van een zuinige auto.

Zuinig rijden

Dankzij een zuinig rijgedrag kunt u tot 30% brandstof besparen in vergelijking met een 'sportief' rijgedrag.

  • Rijd gelijkmatig, met een laag toerental in de hoogst mogelijke versnelling (< 2500 toeren/minuut voor auto's met een benzinemotor en < 2000 toeren/minuut voor auto's met een dieselmotor).
  • Rijd niet te snel, vermijd krachtig remmen en bruusk versnellen.
  • Laat de motor niet stationair draaien: bij een stilstand van langer dan dertig seconden is het zuiniger om de motor uit te schakelen.
  • Kijk elke maand de druk van uw banden na. Een druk die 0,5 bar lager ligt dan normaal, leidt al tot een extra verbruik van 3%. Een druk van 1,7 bar lager dan normaal kan een bijkomend verbruik van 8% veroorzaken.
  • Haal het bagagerek van het dak als u het niet gebruikt. Bij een snelheid van 120 km/uur veroorzaakt een leeg bagagerek een extra verbruik van 7,5%.
  • Laat voor kleine verplaatsingen de auto in de garage staan.

Carpooling

Tijdens de piekuren zit er in de meeste auto's maar één enkele passagier, ook al leggen wij met velen precies hetzelfde traject af. Het gevolg: meer vervuiling, meer files en hogere brandstofkosten. U kunt zelf uw collega's oproepen om een systeem van carpooling op te zetten of mensen zoeken die bereid zijn om samen met u te pendelen. Daartoe kunt u ook de gegevensbank van bestaande carpoolingprojecten raadplegen.

Autodelen

Voor mensen die maar af en toe een auto nodig hebben, is autodelen de ideale oplossing. U kunt zelf een groep vormen om een auto te delen of aansluiten bij een bestaande groep. Daarvoor kunt u terecht bij Autopia, het Vlaams Steunpunt voor Particulier Autodelen.
Een andere mogelijkheid: een abonnement bij Cambio, een project dat auto's ter beschikking stelt in elf steden. U hoeft alleen uw auto te reserveren (telefonisch of on line) en uw verplaatsing komt in orde.

 

Fiets

Kies de fiets voor korte afstanden

Is de fiets gevaarlijk? Met wat goede raad kunt u de risico's in aanzienlijke mate beperken:

  • zorg ervoor dat uw fiets goed onderhouden is,
  • draag passende veiligheidskledij (helm, fluojasje),
  • kies voor een vlotte en defensieve rijstijl, waarmee u uw plaats afdwingt op de weg,
  • kies zorgvuldig uw route en maak zoveel mogelijk gebruik van fietspaden.

 

Openbaar vervoer

Een nieuwe aanpak

Openbaarvervoersmaatschappijen leveren vandaag heel wat inspanningen om hun klanten te informeren. Websites bieden de reizigers informatie over reistijden en de mogelijkheid om hun ticket on line te kopen. Op sommige websites kunt u zelfs in real time de aankomst van de bus aan de verschillende haltes bekijken. Dankzij al die diensten kunt u uw verplaatsingen met het openbaar vervoer zo goed mogelijk plannen!

 

De financiële incentives

wwf incitants financiers financiele incentives

Kies voor een minder vervuilende wagen

Meer info

Carpooling

carpool logo c429cc715a4d9d91830d6a5f6ae2400e