Huishoudtoestellen

Kies een Topten-toestel!

De website www.topten.be toont voor verschillende productcategorieën de meest energiezuinige toestellen. Enkel de meest energiezuinige toestellen op de Belgische markt vind je in de lijsten. De aankoop van een Toptentoestel zal je op termijn voelen aan je portemonnee. Alhoewel energiezuinige toestellen meestal duurder zijn, verdien je de meerkost op enkele jaren terug. Een toestel zoals een koelkast verbruikt 24u op 24u energie. Een oude koelkast kan je daardoor jaarlijks 140 € aan energie kosten. Voor een koelkast uit de Topten-lijsten is dit slechts 40 € per jaar. Het is dan ook heel nuttig om ook met deze kost rekening te houden bij je aankoop.

Koelkasten en diepvriezers

Deze toestellen zijn verantwoordelijk voor 25% van uw elektriciteitsverbruik.
Kies bij de aankoop van een koelkast of diepvriezer een energiezuinig toestel uit de lijsten van www.topten.be. Koelkasten die ouder zijn dan 10 jaar zullen onvermijdelijk meer energie verslinden dan de nieuwe modellen. Wij raden aan om ze te vervangen, op voorwaarde dat de nieuwe koelkast tot klasse A++ behoort.

Voor meer info over de juiste keuze bij de aankoop en tips voor het gebruik, kan u terecht bij “Aanbevelingen”, boven elke Topten-lijst.

De belangrijkste tips voor het gebruik lijsten we hier even op:

  • Plaats de koelkast niet naast een warmtebron (oven, fornuis of verwarmingstoestel) om overmatig energieverbruik te vermijden.
  • Plaats uw diepvriezer in de koudste ruimte (garage of kelder).
  • Plaats nooit warm voedsel in een koelkast, maar laat het eerst afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Toestellen met koudeluchtventilatie verslinden veel energie en zijn enkel nuttig in een heel vochtig klimaat, om ijsvorming te vermijden.
  • Zorg ervoor dat de temperatuur correct staat ingesteld: 5°C volstaat om etenswaren in de koelkast te bewaren, –18°C is voldoende voor de diepvriezer. Elke graad lager verbruikt 5% meer energie. Installeer eventueel een thermometer voor koelkast/diepvriezer om de temperatuur te controleren. Zo’n thermometer is al te koop vanaf 2 euro.
  • Stop uw koelkast niet te vol: dit verhoogt het energieverbruik en vermindert de houdbaarheidsduur van voedingswaren (de koude lucht circuleert minder goed).
  • Laat de deur niet lang open staan. Bedenk eerst wat u wilt nemen, voor u de koelkast opent.
  • Controleer regelmatig of de deur nog goed sluit: wanneer uw koelkast te snel ijs vormt, kan dat wijzen op een lek.
  • Zorg dat er voldoende ruimte is tussen het toestel en de omringende wanden. De condensator brengt warmte voort en de lucht moet behoorlijk kunnen circuleren om een goede koeling te garanderen.
  • Vergeet niet uw toestellen om de drie maanden volledig te ontdooien: een ijslaagje van 2 millimeter verhoogt het energieverbruik met 10%!

Wasmachine / droogkast

Een wasmachine verbruikt heel wat water en energie. De kosten voor verbruik aan energie en water van een wasmachine gedurende een periode van 15 jaar lopen in een gezinswoning op tot 1400 euro. Kies voor een goed presterend model van www.topten.be.

  • Het grootste deel (tot 90%) van de energie die een wasmachine verbruikt, is bestemd voor de verwarming van het water. Een hotfill wasmachine is een speciale wasmachine die is uitgerust met een aansluiting voor warm water en een voor koud water en hierdoor rechtstreeks kan worden aangesloten op de toevoer van warm water. Het water wordt dan via gas, mazout of zonne-energie verwarmd in plaats van via elektriciteit. Op de Belgische markt is er momenteel echter geen hotfill wasmachine te verkrijgen.
  • Er bestaat echter nog een andere mogelijkheid om het water te verwarmen via gas, mazout of zonne-energie. Dit is een toestel dat voor de wasmachine wordt geschakeld. In dit toestel wordt het water van de boiler of de geiser gemengd met koud water om de gewenste temperatuur van de wasmachine te bekomen.
  • Kies voor een model dat weinig water verbruikt. Bovendien kunt u voor uw was ook regenwater gebruiken.
  • Vul de wasmachine met de maximumhoeveelheid wasgoed maar overschrijd die niet. De maximumcapaciteit die wordt aangegeven door de producent is het gewicht in kg van het droge wasgoed. Een vuistregel is bovendien dat er nog ruimte moet zijn voor een vuist boven het wasgoed in de trommel. Wanneer de trommel niet vol zit, vergeet dan niet de knop 'halve lading' in te drukken.
  • Was de "kookwas" op 60°C en niet op 90°C. Lagere temperaturen in combinatie met een langere wastijd maken een zelfde wasresultaat mogelijk met een lager energieverbruik en sparen ook het textiel. Geef over het algemeen de voorkeur aan programma's met een lage temperatuur, een cyclus op 30°C of 40°C verbruikt drie keer minder energie dan een cyclus op 90°C.
  • Gebruik de spaartoets bij minder bevuild wasgoed. In dit geval is een voorwas overbodig.
  • Maak regelmatig de filter schoon door ze onder te dompelen in water en controleer regelmatig de dichtingen.
  • Haal het teveel aan kalk weg. Een lepel natriumwaterstofcarbonaat in het bakje voor de wasmiddelen vertraagt de kalkvorming. Als uw water kalkhoudend is, kunt u 3 keer per jaar uw machine leeg laten draaien op 60°C met een ontkalkingsmiddel voor wasmachines om te vermijden dat uw machine vol kalkaanslag gaat zitten. Dat is veel zuiniger en veel doeltreffender dan antikalktabletten.
  • Houd het gebruik van de elektrische droogkast zo beperkt mogelijk. Als u toch een droogkast koopt, kies dan een toestel uit de A-klasse en kies ook voor een wasmachine die uw was maximaal zwiert (minimum 1400 toeren/minuut). Doeltreffend zwieren in uw wasmachine zal het verbruik van uw droogkast verminderen met 20 tot 25%).
  • Gebruik milieuvriendelijke producten.

Droogkast

55% van de gezinnen in België heeft een droogkast. Deze toestellen verbruiken heel wat energie. Voor wie het zonder droogkast kan stellen, is de waslijn nog altijd de meest ecologische en goedkoopste oplossing! Maar door een goed presterend toestel te kiezen en bepaalde regels voor het gebruik na te leven, is het mogelijk om de kosten die een droogkast met zich mee brengt, te verminderen.
Op www.topten.be vindt u de meest energiezuinige droogkasten

Indien u over een uitlaatopening beschikt, kies dan een droogkast met afvoer van de vochtige lucht. Toestellen die op gas werken zijn het zuinigst. Zij verbruiken 10 x minder elektriciteit, maken het mogelijk om de energiefactuur met 60 % te verlagen (elektriciteit + gas) en drogen het wasgoed 40 % sneller dan een gewone elektrische droogkast.

Bij condensdroogkasten, die geen uitlaat nodig hebben, genieten modellen met een warmtepomp de voorkeur. Enkel zij halen een energie-efficiëntie van het niveau klasse A.


Nog enkele tips voor het gebruik:

  • Denk eraan om de pluisfilter regelmatig en bij voorkeur na elk gebruik schoon te maken zonder water. Dit zorgt voor een betere luchtdoorstroming en u begunstigt ook de thermische uitwisseling lucht/weerstand (energiebesparing en een beter rendement).
  • Voor meer tips over het onderhoud kan u terecht op www.topten.be. Boven de tabellen kan kan u klikken op ‘Aanbevelingen’.

Vaatwasser

Binnenkort vindt u de meest energiezuinige vaatwassers op www.topten.be.

Enkele tips voor het gebruik:

  • Gebruik liefst een programma op lage temperatuur (60°C): u spaart 30% energie in vergelijking met een vaatwasbeurt op 90°C.
  • Vergeet niet regelmatig de filter schoon te maken: u verlengt de levensduur van het toestel en u vermindert het energieverbruik.
  • Gebruik milieuvriendelijke producten.

Oven / magnetronoven

Een magnetronoven verbruikt evenveel energie als een klassieke oven – of zelfs meer.

  • Gebruik de magnetron vooral om eten op te warmen en minder om te koken.
  • Vermijd de magnetron voor voeding die veel water bevat of die in water moet koken (zoals groente) en ook voor grote porties.
  • Kijk uit met pyrolyse-ovens die heel veel energie opslokken en gebruik liever een gasoven, die veel zuiniger is.
  • Open uw oven zo weinig mogelijk tijdens het koken en nooit tijdens het voorverwarmen, want u verliest telkens enkele graden aan warmte.
  • Vaak is voorverwarmen overbodig: twee minuten op 70°C volstaan.
  • Ontdooi uw etenswaren vooraf op kamertemperatuur (of in de koelkast: uw voedingswaren ontdooien zo terwijl het energieverbruik van de koelkast verlaagt!): zo spaart u ook op het verbruik van uw magnetronoven.

Meer informatie