WWF ours brun bruine beer header2 WWF ours brun bruine beer header2

Bruine beer

Enkel de wildste gebieden van Europa bevatten vandaag nog populaties bruine beren. De vernietiging van zijn habitat, maar ook de jacht en de stroperij brengen zijn toekomst op het vaste land in het gedrang.

 

Er zijn weinig diersoorten die zoveel tot de verbeelding hebben gesproken als de bruine beer. Zijn kracht en zijn gedrag, dat soms gelijkaardig is aan dat van de mens, maakt van hem een fascinerend en emblematisch dier.

Bedreigingen voor de bruine beer

Zelfs in het hart van de natuur wordt er nog op de beren gejaagd, vooral voor hun galblaas, die gebruikt wordt als traditioneel Aziatisch geneesmiddel en als afrodisiacum. De bosexploitatie en de aanleg van nieuwe wegen bedreigen ook zijn leefomgeving en hebben een impact op hun manier van leven. Het binnendringen van de mens in zijn habitat veroorzaakt ook conflicten die vaak tragisch aflopen.

  • Vernietiging van zijn habitat: onder andere als gevolg van de door de mens geplande ruimtelijke ordening, wordt het leefgebied van de bruine beer steeds kleiner.
  • Jacht en stroperij: nu eens getolereerd, dan weer legaal... de berenjacht lijkt nog mooie dagen in het verschiet te hebben. Alleen al in Roemenië mogen jagers jaarlijks 600 beren doden.
  • Conflicten met mensen: bruine beren hebben een slechte reputatie. Soms zijn ze immers genoodzaakt om hun veel te kleine habitat te verlaten en komen ze, tot grote schrik van de bevolking, in de bewoonde wereld terecht of dwalen ze langs de weg, waar ze het risico lopen om aangereden te worden door een auto of trein.

WWF maakt het verschil

WWF werkt in Europa samen met de overheidsinstanties en de beheerders van de beschermde gebieden om te vermijden dat de populatie bruine beren afneemt. Wij zijn in het bijzonder actief in de Karpaten, de bergketen in Oost-Europa die de grootste Europese populatie van bruine beren herbergt en waar de dieren vaak het slachtoffer zijn van de trofeejacht.

Onze acties richten zich onder meer op:

  • Hun habitat beschermen: de natuurgebieden nog beter beschermen en verder uitbreiden, en corridors aanleggen en beschermen zodat de beren vrij van het ene naar het andere natuurgebied kunnen bewegen.
  • Berenjongen redden en opvoeden: berenjongen die hun moeder verloren hebben, twee jaar lang opvangen en verzorgen in een berenweeshuis dat uniek is in Europa.
  • Conflicten vermijden: conflicten tussen beren en de lokale bevolking vermijden door de oorzaken van de problemen aan te pakken: ongecontroleerde ontbossing, een gebrek aan compensatie voor schade veroorzaakt door bepaalde dieren, geen beschermingsstrategie voor de grote carnivoren in de Roemeense bossen.

Maak samen met ons het verschil

Adopteer een bruine beer

  • Status
    Niet bedreigd
  • Populatie
    Ongeveer 200 000
  • Wetenschappelijke naam
    Ursus arctos
  • Gebied
    Europa, Noord-Amerika, Azië
  • Habitat
    Gematigde regenwouden, bergachtige bossen, toendra.
  • Karpaten