Achter de schermen van COP25

Spanje onder toenemende druk van klimaatverandering

Vrijdag 6 december – Op mijn eerste ochtend in Madrid, ligt er een dikke mistdeken over de stad. Het is hier 13 graden, wat 2 graden meer is dan normaal (gemiddelde maxima) in de winter, maar wat is nog normaal vandaag? Een nationale enquête wees eerder dit jaar nog uit dat een overgrote meerderheid van de Spanjaarden klimaatverandering als de allerbelangrijkste bedreiging op de wereld beschouwt, vòòr gewapende conflicten. In diezelfde bevraging gaf 97% van de mensen aan te geloven dat klimaatverandering echt is en 92% dat de mens hiervoor verantwoordelijk is. Dat Spanje in Europa bij de meest kwetsbare landen is voor de gevolgen, is hier wellicht niet vreemd aan: toegenomen hitte en woestijnvorming, afname van de regenval en gebrek aan zoet water zijn maar enkele van de effecten waar het land nu al mee kampt. Komende dinsdag heb ik een afspraak met collega’s van WWF Spanje. We gaan met enkele Belgische journalisten een bezoek brengen aan het Nationaal Park van Guadarrama, niet ver van Madrid. Het gebied heeft de laatste jaren veel te lijden onder de klimaatverandering en de voorbije zomer brandden ook zijn bossen (naast die van Alaska, Amazone, California, Libanon, Indonesië, Siberië, Zuidelijk Afrika, en nog veel meer plaatsen).

COP25 gallery 01

500.000 mensen op straat voor het klimaat In Madrid

Vrijdag 6 december – Vandaag ontmoet ik de jongeren van Youth for Climate. Ik neem interviews af van Luna Bauwens, Elijah Mc Kenzie-Jackson en Louise Rosoux. Deze 3 enthousiastelingen zullen  deelnemen aan een debat dat we donderdag 12 december organiseren in het WWF paviljoen op de COP. Na ons gesprek, besluiten we elkaar opnieuw te zien voor de grote klimaatbetoging, deze avond in Madrid. Die zal starten aan het beroemde Prado, dat samen met onze collega’s van WWF Spanje uitpakte met een opmerkelijke reeks van beroemde schilderijen die aangepast werden aan de klimaatverandering. Die avond zakken duizenden mensen af naar het centrum van Madrid. Ze dragen dezelfde bordjes mee die honderdduizenden anderen al meedroegen in honderden andere steden over de hele wereld. De wereld staat in brand en deze mensen zien het, ze ruiken het zelfs, zoals in Sydney vandaag. En waar blijft de politiek? Wanneer gaan ze hun ronkende verklaringen inruilen voor klimaatactie? In België zitten bezorgde burgers nog steeds op hun honger: de eerste versie van het nationale energie- en klimaatplan liet nog te wensen over, de 2e versie wordt tegen het einde van deze maand verwacht. In de geschiedenisboeken is weer een datum bij te schrijven: Vrijdag 6 december: 500.000 mensen in de straten van Madrid.

COP25 gallery 02

Sierra de Guadarrama – hier breken ze skistations af

Dinsdag 10 december – Luis Suarez is stipte man. Om precies 14 uur haalt de soortenspecialist van WWF Spanje ons op voor het conferentiecentrum in Madrid voor een rit van slechts een uurtje tot aan de Sierra de Guadarrama, een gebergte op zo’n 50 kilometer van de hoofdstad. Het doet goed om even buiten te zijn, want de dagen zijn lang, heel lang op de COP. Samen met Leen De Witte van de VRT Radioredactie, Sophie Brems van RTBF Radio en Michel de Meulenaere van Le Soir gaan we kijken hoe klimaatverandering invloed heeft op de biodiversiteit en het landschap van dit Nationaal Park dat heel belangrijk is voor de Madrilenen. Die trekken er tijdens het weekend naar toe om even te ontsnappen aan de stad en van de natuur te genieten. Tijdens de winter trekken ze er naar toe om te skiën. Maar de laatste jaren valt er niet zo veel sneeuw meer en de natuur leidt eronder. WWF pleit ervoor de skistations af te breken. Bij één van de vier is dat al gebeurd. Je kan er nu prachtig wandelen in de bossen. We gaan hier naar toe om te tonen hoe belangrijk de natuur is in de strijd tegen klimaatverandering. In de volgende reportage kan je beluisteren/lezen wat we ter plaatse hebben vastgesteld.

COP25 gallery 03
COP25 gallery 04

De laatste dag van de COP

Madrid was een plaats voor veel mobilisatie, niet alleen kwamen een half miljoen mensen op straat, ook binnen de COP was er veel actie en dat werd niet altijd in dank aanvaard. Zo zijn werden woensdag een groep van zo’n 300 jonge zingende activisten niet al te zachtzinnig buiten gezet. Na bemiddeling van de ngo’s kregen ze gelukkig weer toegang de volgende dag. Maar je voelt langs alle kanten dat de druk stijgt, in niet alleen in vele landen en steden overal ter wereld maar ook hier, binnen de muren van de COP. En dat moet echt want de rapporten zijn duidelijk: vanaf volgend jaar moeten we onze uitstoot sterk laten dalen. De Europese verklaring van gisteren dat Europa nu echt gaat over nuluitstoot tegen 2050 is een opsteker, maar ook daar is er nog veel werk om dat om te zetten in het belangrijke tussendoel van 2030. WWF vraagt 65% minder uitstoot, omdat we een historische verantwoordelijkheid hebben, als geïndustrialiseerde regio, maar het is duidelijk dat de 55% die voorligt ook al een serieuze goede stap in de juiste richting betekent. Ondertussen is het wachten op de laatste analyses van alle experten voor een eindconclusie. Die zal je kunnen lezen in ons finale persbericht…