COP25 header COP25 header

Conference of the Parties (COP)

December is de maand van korte dagen en guur winterweer, maar ook van de jaarlijkse klimaattop. Van 2 tot 13 december buigen klimaatspecialisten, diplomaten en politici aller landen zich over de vraag der vragen: hoe gaan we de klimaatverandering, die als een tsunami op ons afkomt, in toom houden en ervoor zorgen dat mens en natuur zich zo goed mogelijk kunnen aanpassen aan de gevolgen? Hoe gaan we zorgen dat de doelstelling van het beroemde Akkoord van Parijs, namelijk beperken van de opwarming tot 2° Celcius en liefst zelfs 1,5° (Newsflash: we zitten nu reeds aan 1,1° opwarming) niet overschreden wordt? En meer bepaald: hoe gaan we de vooruitgang die er wel degelijk is die boost geven die nodig is en het ambitieniveau verhogen? 

 

Op deze pagina brengen we al het nieuws rond de COP samen de volgende twee weken. Al onze standpunten en commentaar op de klimaatactualiteit, zowel nationaal als internationaal zal hier te vinden zijn. Vanaf 6 december schakelen we een versnelling hoger want voor de tweede week van de COP sturen wij een van onze woordvoerders, Koen Stuyck, naar Madrid. Vanaf 6 december, brengt hij verslag uit met tekst, foto en video. Heb jij een vraag voor hem die je graag zou beantwoord zien, dan kan je di e kwijt via onze Facebookpagina, ons instagramaccount of het twitteraccount van Koen.

Nieuws van de COP25

COP25 01 NL

COP25 02 NL

COP25 03 NL

COP25 05 NL

COP en zo?

De klimaattop heet officieel COP25, omdat het de 25e maal is dat deze ‘Conferentie Van de Partijen’ die het VN-klimaatverdrag van 1992 hebben ondertekend, plaats vindt. Ze was gepland om plaats te hebben in Santiago, de hoofdstad van Chili, het land dat dit jaar voorzitter is van de conferentie. Chili is een land dat nu reeds veel gevolgen ondervindt van de klimaatverandering (o.m. met grote droogte en bosbranden) maar kent ook een grote ongelijkheid onder de bevolking. Omwille van de aanhoudende sociale onrust besliste de president dat de klimaattop niet meer in zijn land kon plaatsvinden.

Veel waarnemers zagen deze dramatische beslissing als een bewijs dat maatregelen om de klimaatverandering aan te pakken ook sociaal verantwoord moeten zijn. We mogen dit niet uit het oog verliezen. Ook WWF pleit ervoor sociale maatregelen centraal in klimaatbeleid op te nemen zodat niemand achterblijft in de transitie naar een koolstofvrije maatschappij. Vrij snel na de beslissing van Chileense president bood Spanje aan om de klimaattop te verwelkomen in hoofdstad Madrid.De klimaatexperts, diplomaten en ministers verzamelen dus in Madrid, maar Chili blijft de voorzitter van de conferentie, net zoals Fiji dat was in Bonn, tijdens COP23 twee jaar geleden.

COP25 04 NL

Volg dan :

 

COP25 03

Ben je zelf jong en wil je meer weten over de in’s en out’s van klimaatverandering en de oplossingen?

Surf dan naar klimaatopschool.be