#NatureAlert

Europa bezit een enorm erfgoed aan natuurlijke gebieden en dieren: oerbossen zoals Bialowieza in Polen, ongerepte meren, oceanen, rivieren en moerasgebieden zoals Doñana in Spanje of de majestueuze Donaurivier, en duizenden unieke en zeldzame dieren, zoals lynxen, wolven, beren maar ook vlinders, schildpadden en walvissen.

De Europese Commissie evalueerde in de periode 2015-2016 of het nodig was om de Europese wetgeving voor de bescherming van de natuur (de Vogel- en Habitatrichtlijnen) te veranderen. Deze wetten beschermen ons erfgoed al sinds 25 jaar. Voor ons zou het veranderen van deze wetten onbegrijpelijk en gevaarlijk zijn, omdat ze bij een verandering zeker afgezwakt zouden worden.
In 2015 riepen we al met meer dan 200 organisaties (de #NatureAlert-coalitie) de Europese burgers op om te stemmen tegen de herziening van de wetten. Meer dan 520 000 mensen beantwoordden de oproep, waarvan 40 000 Belgen, een record voor een Europese publieke raadpleging! 

Tijdens de onderhandelingen over de richtlijnen in de zomer van 2016 hebben wij opnieuw iedereen opgeroepen om de Europese natuur te verdedigen. Dat deden we deze keer door de actie ‘Turn Up the Volume of Nature’. De actie die wij vroegen aan de burgers was om hun eigen ‘natuurlied’ te componeren door verschillende vooraf opgenomen natuurgeluiden, zoals het geluid van een geiser, een sneeuwstorm of de zang van een nachtegaal, te combineren. De gebruiker creëert zo een ‘natuurlied’.

Wij stuurden de liederen door naar onze Belgische ministers en de Europese Commissie om hen te vragen om de Vogel- en Habitatrichtlijnen niet te veranderen en onze Europese natuur te beschermen. Bijna 62 000 mensen uit heel Europa (waarvan 1900 Belgen) stuurden hun natuurlied naar de Commissie en onze ministers. 327 uren aan natuurliederen werden gecreëerd – goed voor bijna twee weken onafgebroken luistergenot!
Samen met de #NatureAlert-coalitie heeft WWF gedurende bijna twee jaar campagne gevoerd om te voorkomen dat de Richtlijnen zouden worden herzien. In België sloegen WWF, Natuurpunt en Natagora de handen in elkaar om te werken aan het politieke front en om de Belgen te mobiliseren voor deze uiterst belangrijke beslissing.

Onze stemmen werden gehoord. Na de acties riepen een aantal EU-lidstaten, waaronder België, de Commissie op om de richtlijnen te behouden. Op 7 december 2016 kondigde de Europese Commissie eindelijk aan dat ze de richtlijnen niet zal herzien en zelfs hun implementatie zal versterken. Dit is een enorme overwinning voor de Europese natuur en voor iedereen die de campagne gesteund heeft. We willen iedereen dan ook van harte bedanken voor hun engagement!