België: ‘Consensus smeden, bouwen aan vrede’ – niet voor het klimaat helaas

28/10/2015 2:26pm - Klimaat

WWF kijkt met lede ogen toe hoe de federale en regionale regeringen hun beleidstaak niet ter harte nemen. Na 6 jaren van kibbelen over de verdeling van de Belgische klimaatdoelstellingen voor 2020 onder de regionale en nationale overheden, leek het er afgelopen weekend op dat de bevoegde ministers eindelijk een akkoord hadden bereikt. Dat akkoord was echter een zwaktebod, maar na 6 magere klimaatjaren, was het een vooruitgang. Vorige week maakte het Europese milieuagentschap nog bekend dat België een van de slechtste leerlingen van de klas is en haar doelstellingen voor 2020 niet zou halen. Van een (coherent) klimaatbeleid is immers al jaren geen sprake meer. Ook in juni, tijdens de voorbereidende sessie van de klimaatonderhandelingen, werd België internationaal aan de schandpaal genageld door het uitblijven van klimaatactie – en financiering.

Het is dan ook schrijnend om te zien dat, ondanks de garantie op een internationale blamage, het akkoord al onderuit wordt gehaald door sommige van de regerende partijen. In plaats van urgentie, is er alleen navelstaarderij. Door het interne gekibbel en het uitblijven van een Belgisch akkoord en standpunt, dreigt België aan de zijlijn te blijven staan. Belgische regeringen moeten nochtans hun burgers beschermen tegen de gevolgen van klimaatopwarming. Falen is geen optie.

WWF roept de 4 leefmilieu ministers en alle meerderheidspartijen in de regionale en federale regeringen te doen waarvoor ze verkozen zijn: hun verantwoordelijkheid serieus nemen en hun burgers beschermen tegen de gevolgen van klimaatopwarming. De eerste stap hierbij is om een interne taakverdeling te onderhandelen en goed te keuren. Een volgende stap is het opnemen van een ambitieuze rol tijdens de ontwikkeling van het nieuwe klimaatakkoord. Als geïndustrialiseerd land moet België bovendien zelf emissies reduceren en armere landen helpen bij de strijd tegen de gevolgen van klimaatopwarming.

Indien de federale en regionale regeringen er niet in slagen om tot een consensus te komen, dreigen de gevolgen van een kwalijke reputatie veel verder te reiken dan klimaatactie. Of, hoe de titel voor de campagne die België een zitje in de Veiligheidsraad moet bezorgen, ‘Consensus smeden, bouwen aan vrede’, plots heel slecht gekozen lijkt.